Saya ditag oleh DIA

hari ini hari ahad jam tepat pukul 2:39 a.m.

cerita bohong : aku punya mata seriously ta boleyh tutup 

cerita betull : saja tahan ngantuk sebab tana fikir something yang tuh . arghh ! i'm gonna crazy ! but not yet . hehe . tapy walaupon camtuh aku tetap maintain

comell ^-^ hehek . perasan lebeyh

 masalah yang menimpa wat derk buad je memek muka

BUDAK TAK ADA MASALAH T.= hehe .
so bila bosan nie rasa na jawab soalan yang di tag oleh . oke . ade lorh . dia minta dirahsiakan . so , the first question , 

1. Pilih lima orang rakan yang anda akan tag :

2. Siapa yang pertama ?

she is my best friend , kaki gossip bersama saya . dia cantik dan comel  

3. Adakah yang keempat selalu membantu anda ?


JAWAPANNYA YA lah . haha ! banyak bantu untuk blog . thanks akim  


4 . Dimanakah anda berkenalan dengan yang ketiga ?


hehe . di FB . walaupun satu sekolah  


5 . Siapakah yang paling special antara rakan anda yang di tag ? Kenapa ?


yang kedua  ! dia adek angkat saya . sayang adek  


6. Soalan terakhir adakah anda berkawan baik dengan yang kelima ? 


OF COS ! dia lah BFF saya . eh . anyway dia baru join blogger follow ya . hehe  




hehe . so aku da tag korang . sila jawab soalannya di blog korang sendiri . thanks :)

AKU DAH NAK mem-BESAR


DUA BULAN +___+

weyh ! apa seyh "DUA BULAN" tuh ? 


ta tahu ? dua bulan tuh bersamaan 30 hari sebulan + 30 hari sebulan = 60 hari dua bulan :) ta tahu juga .ish . g kola tadika balik ! HAHA 
kay ! ta lawak ea ? hurr . maluu 

selama dua bulan nie da lama lorh ta ngadap blogger nie . KENAPA ? eh ne aku tawu ! 

hmm . YELAH aku bitawu , aku SPM . kay . ta caya sebab orang kata aku

PENDEK macam budak bawu nak PMR >___<


EXAM rituh ea ? emm . okay . SENANG GILAAA . haha ! okey . tipuuu . bohong je nana . da abis SPM na wat dosa lagi . okey la kod T.+ tapi paling bengang ngan PERDAGANGAN ase na kaw tahu ta ?TAPI masa jawab tuh aku dah rasa diri aku nie hee :)


KAJIAN KES dia keluar bab perbankan  membuatkan akurisau . haha . tipu lagi exam ne leyh JALAN JALAN . yang keluar KONON "BAB PALING AKU CINTA" hurr yelatuh .


tapi risau nie ase cam na tapi aku PENDAM sebab aku kan POWER . but aku still kekalkan comel aku . dunt worry dear :)




okey yang aku citer tadi nampak benor aku cakap benda yang lain sangat dengan TITLE aku uw . AKU DAH NAK MEMBESAR kerana beberapa hari kira kira  cici roro papat                                     ( haha ! sumpah hancur jawa aku ) aku tak lama lagi nak menjangkau 18 TAHUN TUAAA ! .......................


tapi umur je tua . tapi kekal MUDA ngan COMEL lagi









kay aku dah lari dah . ibuu itew dah panggil okey dadaa . emm kiss ? tape bagi FLYING KISS je okey ? dah eh jap PESANAN DARI DIYANA HALID : jangan amek kiss uw , t kaw terpikat ngan aku baru tahu . nanti kaw kata aku jampi kaw . MATII saya


sebab baca blog saya .


BACA NIE . MINTA TOLONG :(

tadi saya buka blog NUR EZZATY .

tiba - tiba dy cerita tentang 



bagaimana ? ada cara nak tolong tak ?

untuk maklumat lebih lanjut anda boleh pergi blog dia .

tutorial untuk kamu


hai ! hari ini saya nak bagi banyak list tuto aw . just click je nama diorang kay ?











oke . tu je . aku memang guna tuto dyowg . tapi blog aku tengah ada masalah cket . terpomen lbeyh lak . hehe . so enjoy ya ?

eh ! jap . korang na tawu mana na download font yang cute ? oke . klik SINI eh ada lagi klik SINI.

oke da . tu je . SELAMAT MENCUBA :)


WHAT DAY TODAY?

wah! today was a monday. tomorrow? is tuesday . what ? tuesday ? raya seyh . yay! esok raya . but this year ta seperti raya yang aku harapkan . sangat ta best . makngah ta balik . ta seperti selalu . abang raya di kuala lumpur. oh! my god ! hate . aku na raya yang yang best . tapi aku ta rasa raya yang meriah tuh tahun nie . 



saya bersama cousin. she is photographer :)


dahulu kala ~ seperti biasa last day puasa family makngah with her daughter and son was come back kampung . rumah aku . then kami cousin cousin akan sedekahkan tangan dengan mencuci ayam . menganyam ketupat . then capture capture gambar with DSLR D90 camera cousin. hehe . memang best . bila malam raya . fuhh! abang aku baling mercun bola uw . fuyoh ! kuad seyh . dan seperti biasa . haha ! aku memang gentle . main bunga api lah !sambil lalalalalala~ huhu . tah pe pe je . tapi itu lah kenangan yang aku ta leyh lupakan.


tapi kali nie ***** twink twink :( ase cam na nangis pon ada . tapi ta payah ar . gedik plus plus gembeng ! haha ! ta mawu ta mawu .last day puasa ayah aku kerja . aku dok basuh simen ngan ibu . biasanya ramai ramai ngan czen . cuma kali nie hanya dengan ibu je . dan akak aku dok washing car lorh . kereta ayah , kereta dia , kereta achik . hmm . achik ? dia jahit manik dekat baju dia lah . pe lagi . memang rutin dia pon .


so i just hoping next year will jadi first eid yang great serta meriah . 


hanya itu sahaja . dan aku mengharapkan detik yang dulu kembali lagi .  


hahaha ! esok nak raya ! yay ! p tade la happy pon . then da na raya nie . saya diyana binti mohd halid ingin meminta maaf jika ada tersalah silap . jangan marah marah aw . saya hanya manusia biasa . ceh wah ayat aku ! huhuuuu :) bubye dear 



selamat hari raya sayang !

that me  and also my siblings:)

#sorry if ayat english aku terabuh . aku hanya hendak mencuba .  i just try . and i'll do my best dear . thanks :)  

suka ? seronok ?

Hari ini ialah hari yang sangat gumbira ya ? sangat gumbira tapi rasanya tak berapa nak gumbira sangatlah actually . fuhh ! penadd , ngantuk gileeeerrr hari hari ini . jadual di sekolah pada hari ini sangat mampat . kenapa ? sini aku bagi inferens siket .



1 . semakin hari semakin busy + penuh jadual  saya.

2. semakin hari , hari hari nak raya :p



Haha ! oke . aku mengarut kan ? memang ! memang sengaja nak putar belit citer . seperti yang aku kata tadi hari sangat penadd kan ?



Inferensnya :

A ) pagi pagi kena pergi klinik sains . pukul 6.45 a.m aku da terpacakkk kat sekolah ! tapi mula pukul 7 .

B ) pergi pertandingan lukis poster bersama pei chin di bengkel seni . aku sangat geram ngan orang sebelah aku yang pinjam barang uw . SELEKEH !

C ) belajar pendidikan seni yang tah pape hari ini .

D ) belajar sains lagi lah !

E ) waktu PJ cikgu ajar MATH ! gumbira sangat taw bila dapat jawapan .

F ) pergi solat zohor kat surau .

G ) akhir sekali ,  TEKNIK MENJAWAB PERDAGANGAN !

Jadi sebagai conclusion nya , pergi teknik menjawab tulah yang  agak ngantuk tapi kira boleh lah dikatakan best . duduk di bilik yang ada pendingin hawa . pei chin masuk je tiba tiba dia minum air di bawah meja . hah ! tak puasalah tuh pei chin . dengan tangannya dibaluti T-shirt sukan dan begitu juga kakinya dibaluti seluar walaupon pakai skirt . hari ini belajar perdagangan . tapi orang tuh ada kata  “ study is my hobby , exam is my picnic “  then tepat kol 4 ceramah tentang perdagangan abis . tapi disambungakan dengan citer futsal peringkat daerah dan negeri . dan orang tuh tiba tiba kata “ tiada kompromi “ selepas tu aku pandang sebelah dan zaty pon berbisik “ apa yang orang nie citer nie ? “
Serta tiba tiba zaty berbisik pada aku “ azimi azimi azimi citer bohong “  tapi sepatutnya “ tika tika tika citer bohong “  siapa kah gerangan si tika itu ? dialah si cik mawar berduru vs. minah gediks ! jeng jeng da 4 suku pe agi ! belah ar beb . masuk kete kena bebel ngan ibu pasal lambat ! tapi aku wat derk dan amek earfon sumbat telinga dengar lagu tuhan berikan aku cinta . haha ! cehh ! tipu lagi . apa r . aku kena r dengar ceramah ibu :-)





AKU MELANGKAHKAN KAKI



Biarkan aku melangkah pergi ,
Pergi jauh jauh dari hidupmu ,’
Biarkan aku mencari erti sendiri ,
Tanpa dirimu lagi di sisi ,
Izinkan aku pergi ,
Pergi mencari bahagia abadi,
Tanpa dirimu lagi ,
agar dikau sejahtera tanpa dinodai .


ALHAMDULILLAH :)


Tips tips Bila BREAK !


Assalammualaikum . hye akak akak , abang abang adek adek and kawan kawan . hehe . hari ini ini saya nak kongsi tips macam mana korang nak hadapi kenyataan da putus hubungan dan tak kecewa or sdeyh lagi . sebelum tuh saya emmmmmm …. Haha . oke . tuka bahasa lorh . em . aku na kongsi satu cerita kat korang ( cerita aku aw )



WHAT ? kaw da SINGLE ? pe keheyh nya hang tiba tiba single nie ?


HAHA !  nta la . tak tawu r . hala ! da nak single nak wat camne . da tade jodoh redha jela .


Eh ! tapi kenapa kaw relax je nie da break ?


Relax ? haha . nta . kisah lama tuh banyak bagi pengajaran kat aku kod . wat derk sudeyh !


Kaw tak nangis ?


 Nangis ? weyh ! tak de guna aku nak habiskan air mata aku hanya pasal jantan oke ? kan aku da kata kisah lama banyak bagi pengajaran kat aku .


Alamak aiy ! lex r . jangan marah .


Tak . tak marah pon la .






Hah ! kan ? okey2 nie bukan topic utama kita ye ? topic utama aku na habak hang pa tips kan ? oke . camne ye aku hadapi semua uw ? hala . senang je . kacang beb !


1 . hala ! kalau tiba tiba dapat mesej “ awak ! kita break ! “ hah ! korang wat lex wat cool jela .

2. jangan mudah sangatlah lah nak nangis ( kepada perempuan aw or kalau ada laky yang gembeng kat cnie jangan pulak hang nak nangis pulak . jambu ) k . sori . bukan nak kutuk .

3. makan coklat banyak banyak or makan gula gula ke ? em . dun’t worry be happy . coklat tak menggemukkan doe . dia lagi bagi hang pa relax adolah !

4. play lagu . lagu apa ? lagu rock ! yeh yeh ! haha ! tak kisah la korang nak layan lagu pe pon . janji jangan lagu jiwang plus sdeyh sudah then korang nak ngada ngada nak hayati lagu uw . memang tak berbaloi . buang masa ! better korang busy kan diri aw .

5. hehe . kalau aku skunk suka banyak wat latihan or study . kan da nak exam .hah ! kepada sesiapa yang nak exam besar tahun nie . focus ! haha !

6. oke . korang ingat benda nie ‘ DA CHIPMUNK TETAP CHIPMUNK ‘ wat muka comel je or kalau laky wat muka poyo or wat r muka ensem ke . huhu . ataupon cam aku . comeyh tak ?

= __ =  hehe 


 7 .senyum lorh selalu . mulut uw jangan nak munyuk je ! pastuh jangan keje nak marah orang je . ingad r orang lain tak salah . jangan emosional lbeyh  doe .

8. oke . nie last . nie yang paling paling special aw . patut korang amalkan . jeng jeng jeng ! korang banyak banyak kan beristighfar kat ALLAH . solat tuh bia cukup and sentiasa berdoa kepada-NYA . ingat DIA sentiasa ada untuk membantu kita . insyaallah . dan DIA juga lah cinta kita yang paling agung . da tade yang paling agung selain daripada DIA iaitu ALLAH S.WT.




Dah ! tamat citer aku . suka ? seronok ? lain kali jangan wat lagi . eh ! eh ! silap cakap lak . sori r akak nie da tua . almaklumlah nak jalankan SPM nie . kepala aku lagi biul ! haha ! oke oke . ulang balik . suka ? seronok ? lain wat lagi aw . amalkan apa yang aku akap nie . kalau tak menjadi ? hah ! tuh lantak korang . orang kata kalau nak usahakan something uw , usaha r lbeyh cket . pasti boleyh ar . chaiyok ! oke . bubye !

Assalammualaikum .





Eh jap ! ta abis g . korang ta jawab g salam aku . jawab pat ! hehe .





psst :// by Diyana Halid . maaf kalau terkasar bahasa . saya hanya manusia biasa .


SWEET MEMORIES KAMI

video

cerita kami.
jangan pisahkan kami
sesungguhnya persahabatan itu adalah sisa hidup kami bersama .
ada sebuah kisah iaitu :

Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: "Wahai
 anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.
Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.
Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:
  • Sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.
  • Sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.
  • Sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang dia tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu atau mengkhianati amanahmu. Bila telah di percayai, dia khianati. Bila telah di cintai, dia dustakan.
  • Sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka berpesta, suka berkeliaran dan 'melepak' pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan yang melalaikan.
  • Sahabat yang membawamu semakin jauh dari Allah. Seorang yang tidak menambah kebajikanmu di dunia, lebih2 lagi di akhirat. Seorang yang tidak menambah manfaat kehidupanmu di akhirat, bukanlah temanmu yang sebenar.
Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-Nya




sekian sahabat yang saya kasihi :




DARI SEIKHALAS HATI SAYA DIYANA HALID