WHAT DAY TODAY?

wah! today was a monday. tomorrow? is tuesday . what ? tuesday ? raya seyh . yay! esok raya . but this year ta seperti raya yang aku harapkan . sangat ta best . makngah ta balik . ta seperti selalu . abang raya di kuala lumpur. oh! my god ! hate . aku na raya yang yang best . tapi aku ta rasa raya yang meriah tuh tahun nie . 



saya bersama cousin. she is photographer :)


dahulu kala ~ seperti biasa last day puasa family makngah with her daughter and son was come back kampung . rumah aku . then kami cousin cousin akan sedekahkan tangan dengan mencuci ayam . menganyam ketupat . then capture capture gambar with DSLR D90 camera cousin. hehe . memang best . bila malam raya . fuhh! abang aku baling mercun bola uw . fuyoh ! kuad seyh . dan seperti biasa . haha ! aku memang gentle . main bunga api lah !sambil lalalalalala~ huhu . tah pe pe je . tapi itu lah kenangan yang aku ta leyh lupakan.


tapi kali nie ***** twink twink :( ase cam na nangis pon ada . tapi ta payah ar . gedik plus plus gembeng ! haha ! ta mawu ta mawu .last day puasa ayah aku kerja . aku dok basuh simen ngan ibu . biasanya ramai ramai ngan czen . cuma kali nie hanya dengan ibu je . dan akak aku dok washing car lorh . kereta ayah , kereta dia , kereta achik . hmm . achik ? dia jahit manik dekat baju dia lah . pe lagi . memang rutin dia pon .


so i just hoping next year will jadi first eid yang great serta meriah . 


hanya itu sahaja . dan aku mengharapkan detik yang dulu kembali lagi .  


hahaha ! esok nak raya ! yay ! p tade la happy pon . then da na raya nie . saya diyana binti mohd halid ingin meminta maaf jika ada tersalah silap . jangan marah marah aw . saya hanya manusia biasa . ceh wah ayat aku ! huhuuuu :) bubye dear 



selamat hari raya sayang !

that me  and also my siblings:)

#sorry if ayat english aku terabuh . aku hanya hendak mencuba .  i just try . and i'll do my best dear . thanks :)  

suka ? seronok ?

Hari ini ialah hari yang sangat gumbira ya ? sangat gumbira tapi rasanya tak berapa nak gumbira sangatlah actually . fuhh ! penadd , ngantuk gileeeerrr hari hari ini . jadual di sekolah pada hari ini sangat mampat . kenapa ? sini aku bagi inferens siket .



1 . semakin hari semakin busy + penuh jadual  saya.

2. semakin hari , hari hari nak raya :p



Haha ! oke . aku mengarut kan ? memang ! memang sengaja nak putar belit citer . seperti yang aku kata tadi hari sangat penadd kan ?



Inferensnya :

A ) pagi pagi kena pergi klinik sains . pukul 6.45 a.m aku da terpacakkk kat sekolah ! tapi mula pukul 7 .

B ) pergi pertandingan lukis poster bersama pei chin di bengkel seni . aku sangat geram ngan orang sebelah aku yang pinjam barang uw . SELEKEH !

C ) belajar pendidikan seni yang tah pape hari ini .

D ) belajar sains lagi lah !

E ) waktu PJ cikgu ajar MATH ! gumbira sangat taw bila dapat jawapan .

F ) pergi solat zohor kat surau .

G ) akhir sekali ,  TEKNIK MENJAWAB PERDAGANGAN !

Jadi sebagai conclusion nya , pergi teknik menjawab tulah yang  agak ngantuk tapi kira boleh lah dikatakan best . duduk di bilik yang ada pendingin hawa . pei chin masuk je tiba tiba dia minum air di bawah meja . hah ! tak puasalah tuh pei chin . dengan tangannya dibaluti T-shirt sukan dan begitu juga kakinya dibaluti seluar walaupon pakai skirt . hari ini belajar perdagangan . tapi orang tuh ada kata  “ study is my hobby , exam is my picnic “  then tepat kol 4 ceramah tentang perdagangan abis . tapi disambungakan dengan citer futsal peringkat daerah dan negeri . dan orang tuh tiba tiba kata “ tiada kompromi “ selepas tu aku pandang sebelah dan zaty pon berbisik “ apa yang orang nie citer nie ? “
Serta tiba tiba zaty berbisik pada aku “ azimi azimi azimi citer bohong “  tapi sepatutnya “ tika tika tika citer bohong “  siapa kah gerangan si tika itu ? dialah si cik mawar berduru vs. minah gediks ! jeng jeng da 4 suku pe agi ! belah ar beb . masuk kete kena bebel ngan ibu pasal lambat ! tapi aku wat derk dan amek earfon sumbat telinga dengar lagu tuhan berikan aku cinta . haha ! cehh ! tipu lagi . apa r . aku kena r dengar ceramah ibu :-)





AKU MELANGKAHKAN KAKI



Biarkan aku melangkah pergi ,
Pergi jauh jauh dari hidupmu ,’
Biarkan aku mencari erti sendiri ,
Tanpa dirimu lagi di sisi ,
Izinkan aku pergi ,
Pergi mencari bahagia abadi,
Tanpa dirimu lagi ,
agar dikau sejahtera tanpa dinodai .


ALHAMDULILLAH :)


Tips tips Bila BREAK !


Assalammualaikum . hye akak akak , abang abang adek adek and kawan kawan . hehe . hari ini ini saya nak kongsi tips macam mana korang nak hadapi kenyataan da putus hubungan dan tak kecewa or sdeyh lagi . sebelum tuh saya emmmmmm …. Haha . oke . tuka bahasa lorh . em . aku na kongsi satu cerita kat korang ( cerita aku aw )



WHAT ? kaw da SINGLE ? pe keheyh nya hang tiba tiba single nie ?


HAHA !  nta la . tak tawu r . hala ! da nak single nak wat camne . da tade jodoh redha jela .


Eh ! tapi kenapa kaw relax je nie da break ?


Relax ? haha . nta . kisah lama tuh banyak bagi pengajaran kat aku kod . wat derk sudeyh !


Kaw tak nangis ?


 Nangis ? weyh ! tak de guna aku nak habiskan air mata aku hanya pasal jantan oke ? kan aku da kata kisah lama banyak bagi pengajaran kat aku .


Alamak aiy ! lex r . jangan marah .


Tak . tak marah pon la .






Hah ! kan ? okey2 nie bukan topic utama kita ye ? topic utama aku na habak hang pa tips kan ? oke . camne ye aku hadapi semua uw ? hala . senang je . kacang beb !


1 . hala ! kalau tiba tiba dapat mesej “ awak ! kita break ! “ hah ! korang wat lex wat cool jela .

2. jangan mudah sangatlah lah nak nangis ( kepada perempuan aw or kalau ada laky yang gembeng kat cnie jangan pulak hang nak nangis pulak . jambu ) k . sori . bukan nak kutuk .

3. makan coklat banyak banyak or makan gula gula ke ? em . dun’t worry be happy . coklat tak menggemukkan doe . dia lagi bagi hang pa relax adolah !

4. play lagu . lagu apa ? lagu rock ! yeh yeh ! haha ! tak kisah la korang nak layan lagu pe pon . janji jangan lagu jiwang plus sdeyh sudah then korang nak ngada ngada nak hayati lagu uw . memang tak berbaloi . buang masa ! better korang busy kan diri aw .

5. hehe . kalau aku skunk suka banyak wat latihan or study . kan da nak exam .hah ! kepada sesiapa yang nak exam besar tahun nie . focus ! haha !

6. oke . korang ingat benda nie ‘ DA CHIPMUNK TETAP CHIPMUNK ‘ wat muka comel je or kalau laky wat muka poyo or wat r muka ensem ke . huhu . ataupon cam aku . comeyh tak ?

= __ =  hehe 


 7 .senyum lorh selalu . mulut uw jangan nak munyuk je ! pastuh jangan keje nak marah orang je . ingad r orang lain tak salah . jangan emosional lbeyh  doe .

8. oke . nie last . nie yang paling paling special aw . patut korang amalkan . jeng jeng jeng ! korang banyak banyak kan beristighfar kat ALLAH . solat tuh bia cukup and sentiasa berdoa kepada-NYA . ingat DIA sentiasa ada untuk membantu kita . insyaallah . dan DIA juga lah cinta kita yang paling agung . da tade yang paling agung selain daripada DIA iaitu ALLAH S.WT.




Dah ! tamat citer aku . suka ? seronok ? lain kali jangan wat lagi . eh ! eh ! silap cakap lak . sori r akak nie da tua . almaklumlah nak jalankan SPM nie . kepala aku lagi biul ! haha ! oke oke . ulang balik . suka ? seronok ? lain wat lagi aw . amalkan apa yang aku akap nie . kalau tak menjadi ? hah ! tuh lantak korang . orang kata kalau nak usahakan something uw , usaha r lbeyh cket . pasti boleyh ar . chaiyok ! oke . bubye !

Assalammualaikum .





Eh jap ! ta abis g . korang ta jawab g salam aku . jawab pat ! hehe .





psst :// by Diyana Halid . maaf kalau terkasar bahasa . saya hanya manusia biasa .


SWEET MEMORIES KAMI

video

cerita kami.
jangan pisahkan kami
sesungguhnya persahabatan itu adalah sisa hidup kami bersama .
ada sebuah kisah iaitu :

Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: "Wahai
 anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.
Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.
Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:
  • Sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.
  • Sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.
  • Sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang dia tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu atau mengkhianati amanahmu. Bila telah di percayai, dia khianati. Bila telah di cintai, dia dustakan.
  • Sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka berpesta, suka berkeliaran dan 'melepak' pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan yang melalaikan.
  • Sahabat yang membawamu semakin jauh dari Allah. Seorang yang tidak menambah kebajikanmu di dunia, lebih2 lagi di akhirat. Seorang yang tidak menambah manfaat kehidupanmu di akhirat, bukanlah temanmu yang sebenar.
Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-Nya




sekian sahabat yang saya kasihi :




DARI SEIKHALAS HATI SAYA DIYANA HALID

SUDAH CUKUP


go away ! 

CERITA BURGER

hari nie aku mawu habak meyh cket noh . gua da single beb ! bubye la kepada syahmi .


hehe .oke nie bukan tajuk utama kita ya ? tajuk utama or main title kita hari adalah citer burger .
aku nie sebenarnya suka burger tapi ibu aku melarang aku sama sekali untuk ngap burger 
so ak jealous sangat sebab kina and zaty dapat ase burger arif uw .
hari hari mesti ada topik burger . peh dala puasa . oke . tape aku kuad iman . 
tapi padan muka dak dak nie sebab dapat makan burger yang sangat pedass

tak percaya bacala blog nie


HEHE

PADAN MUKA HANG PA NOH !



i' m tired but i miss him so much more more more :) 

i'm try to waiting him :)

i hope the old thing will not happen again :)




hasil kepenatan

hye , selamat pagi semua :) saya kat makmal ICT nie , saya busan . keje kursus saya da siap akhirnya selepas melimpah - limpah peluh saya ( ceit ! jangan percaya ) penadd lah weyh masukkan video kat dalam tool book uw , mula-mula tool book aku ada lagu , pastuh try letak video , akhirya dan hasilnya ini :



tercari cari weyh mane lagu yang aku set ary tuh . HILANG . PEH! macam sial la ! haktuii !

HAHAHA !

pastuh test buat lagi peh ! tiba tiba nak stuck pulak pc kat makmal nie !

pastuh try punya try punya la     try panadd aku wat je muka selamba 


haha comeyh tak ? oke aku tawu aku perasan tapi apa aku peduli .

then apa lagi ngadu kat cikgu la . cikgu try punya try akhirnya







yay ! gua berjaya beb ! gua pun wat la muka gnie ,



hehe . wahhh ! aku berjaya !

pastuh try bukak   kat pc , masukkan video tapi video uw , tak keluar pulak :( 

maluuuu :____


tapi aku hanya pegang satu prinsip je dari syahmi ,


 

DAH CHIPMUNK TETAP CHIPMUNK NANA 



ye ! aku hanya perlu wat muka comel je 


heee ~  WAT LEX WAT COOL JE 

then cikgu tape t cikgu try terangkan kat pentaksir nanti 


hee ! suka ! saaaaaaaayanggg cikgu lbeyh ! mmmmuuuuuuaaahh ! oke gua gediks :)

bluek ! sukati ar !

hee ~

JANGAN MARAH :)








cerita sikit !

GUA MAWU BILANG !

GUA BUSAN GILA DERK !


BUSANNNNNNNNNNNNNN !

HAHA . SO GUA BUAD LA MUKA COMEL PLUS PLUS TIUT TERLEBIH 

TETT ! :___









raya !



Kenapa lagu raya nie ?



Eh . SUKA HATI GUA AR BEB NAK LETAK LAGU APA KAN =,= haha . jangan marah . lex luu . saya wat lagu raya nie bab kita kan nak raya . act , kami ( saya dan kawan saya ezzaty ) merancang nak letak lagu raya kat blog . almaklumlah . korang tawu tak . raya ke-6 aku and juga juga juga em kay . budak form 5 trial exam seyh . tapi ada yang lbeyh awal hee . budak budak sains pertanian iaitu kawan aku nabilah ally . cian awak ya beyla ? orang yang wat jadual kan memang tiut miut beyla . walaupun dia kejam tapi dia tuh tiut sangat aww awak . sabarr ya ? tapi PADAN MUKA AWAK ! =,= hee . ( jahadd ) . jangan mara KAK NAB OIY ! adek guro jee .





Hmm . bebalek lah kat tajuk tadi . okeyh ! AKU TAK SABAR NAK RAYA > hai kawan . saya raya dulu ea ? huu . beb ! apa aku ngarut nie seyh . ceit . dari kat sekolah tadi aku nie memang BLUR plus plus BAJET KOYA JE . koya ? pe tuh ? ( cantek lorh ) . pastu aku tetap memegang prinsip syahmi aku NANA , DA CHIPMUNK TUH TETAP CHIPMUNK SAYANG OIY “ pastuh , aku juga memegang prinsip ezzaty “ WAT LEX WAT COOL JE “ so , jom kita sama sama pegang prinsip tuh yee . orite tu je aku na citer . oke aku tawu korang boring baca nie , nta nta korang tak baca pon , baca ayat pendahuluan aku je da close tab blog DIYANA HALID . oke . tape . saya tak kisah pon , and saya sikit , seciput , dikit pon tak kecik haty .






KHAS UNTUK BUDAK SPM ( GOOD LUCK NANTY < BUAT YANG TERBAEK < JANGAN KERJA NAK MAIN JE CAM AKU NIE < SO DON’T BE LIKE ME )




< TATA TITI TUTU >



MASAK ?

laporan pukul 5 P.M

ibu : nana . nanti buka puasa masak aw . spageti . ibu penadd lah .

nana : emm . oke oke . spageti ea ? spageti goreng ke ?

ibu : yela . spageti goreng .

nana : haa . yela . tapi buu esok kan na buka domino pizza ley ark ?

ibu : yela . boleyh . esok turun melaka makan kat domino je . 

nana : yay ! oke .

 laporan pukul 6.15 P.M

ibu : nana ! masak !

nana : ye ye ye jap ! nga edit blog nie .

ibu : cepadd !

nana : oke . siap . na masak la nie . 

 laporan pukul 6.40 P.M

OKE ! FINISH ! SIAP SUADAHH SPAGETI !